Yükleniyor...

Tip 2 Diyabet ve Sosyal Yaşam

Seyahat ve Tip 2 Diyabet
Tip 2 Diyabetle yaşamak kurallara uyduktan sonra normal insanlardan farklı değildir. Normal gündelik hayatta Tip 2 Diyabetin kontrolünde sorun olmaz. Ama gündelik hayatın dışında, özellikle tatil ve seyahat durumlarında daha özenli olmayı gerektirir. Çünkü seyahat durumunda kendi ortamınızdan ve kolay erişebileceğiniz olanaklardan yoksun olursunuz. Seyahat planlaması yaptığınızda bunu doktorunuz ile paylaşın. Seyahata çıkarken, seyahatin uzunluğuna göre yeterli miktarda glukometre stickleri ile glukometrenizi alın. Özellikle yolculuk sırasında yanınızda birkaç tane şekerleme olmalı hatta ağır hipoglisemiye karşı glukagon kitiniz de hazır tutulmalıdır.


Diyabetik bir tanıtma kartı, üzerinde açık kimliğiniz yazılı olarak yanınızda olmalıdır. Eğer tek başınıza uzun bir yolculuk yapacaksanız, yanınızdaki yolcu yada yolculara diyabetiniz olduğundan bahsedin. Eğer uçakta iseniz hostesleri bilgilendirin. İlaçlarınızın bulunduğu çantayı gösterin ve çantayı kolay ulaşılabilir bir yerde görünür olarak tutun.



Seyahatta iken şeker dengeleyici hormonlerimi Nasıl Taşımalı ve Muhafaza Etmeliyim?
• şeker dengeleyici hormonlerinizi sıcaktan koruyun. Arabayla gidiyorsanız bagajda yada torpidoda bırakmayın. Gerekirse termos içindemuhafaza edin. • Uçakla seyahat ediyorsanız, bagaja vermeyin. Yanınızda bulundurun. 

Özel Günlerde yada Gecelerde Nelere Dikkat Etmeliyim?
• Şeker hastalığınız sosyal yaşamdan kopmanız anlamına gelmemelidir. Eğer akşam yemeğine davetli iseniz evden çıkmadan kan şekerinizi ölçün. Eğer düşük ise ve yemek vaktine zaman varsa, küçük bir atıştırma yaparak evden ayrılın. Eğer şekeriniz yüksek ise yemekten önce önsülininizi uygulayın.
• Alkol alımı hafif hipoglisemi eğilimi yaratabilir. Yani kan şekerinizi düşürebilir. Eğer yemekle birlikte alkol de alınacak ise, hafif karbonhidratlı atıştırmalıklardan alın. Örneğin küçük peynirli yada ton balıklı/somonlu kanepeler, havuc yada hıyar taratorlu tuzlu tartoletler yiyebilirsiniz. Ancak bu tip tarator ve soslarda kalori içeriği yüksek olabilir. Diikaktli olmakta fayda vardır.
• Yemek programı uzun olacaksa hem yemeği hem de şeker dengeleyici hormoni zamana yayabilirsiniz. Servisinizi yavaş yapmalarını yada geciktirmelerini servis ekibinden rica edebilirsiniz.
• Eğer düğün yada davet gibi dans yada oyun oynayacağınız bir eğlencede olacaksanız oyun oynamanızda sakınca yoktur. Ancak ani kalori azalmasına bağlı kan şekerinizin düşebileceğini aklınızdan çıkartmayın. Bu durumda sık sık ama azar azar atıştırmak yeterli olacaktır.
• Akşam eve döndüğünüzde kan şekerinizi kontrol etmeden yatmayın. Eğer şekeriniz düşük ise bir parça ekmek ve peynir atıştırın.
• Sabah alkolün de etkisi ile kalkamaz ve öğlene kadar uyursanız kan şekeriniz çok düşebilir. Bu durumda iki şey yapılabilir. Eğer sabah kalkmakta sorununuz olmuyor ise saatinizi erken ayarlayın ve kalkıp kahvaltı edin. Daha sonra uyumaya devam edebilirsiniz. Eğer sabah kalmakta zorlanacaksanız, o takdirde akşam şeker dengeleyici hormoninizi yapmayın.
 

DİYABET VE STRESS
Şeker hastalığı stres ile birlikte alevlenebilen bir yapıya sahiptir. Yani duygularımız her yönüyle kan şekerimizin durumunu etkiler. Çünkü heyecan, korku ve üzüntü durumlarında salgılanan hormonlar şeker dengeleyici hormonin yapmaya çalıştığının tam tersini yaparak kan şekerinizi yükseltirler. Özellikle adrenalin, kortizol, glukagon gibi hormonlar korku ve heyecan, baskı ve üzüntü durumlarında artarak kan şekerinizi yükseltebilir. Çünkü bu durumlar aklımız ve ruhumuzla birlikte vücudumuzu da stres altına sokar. Bu hormonlar da stres durumunda artarak vücudumuzu bu stresle mücadeleye hazırlamaya çalışırlar. 

Stres ile karşılaştığınızda yardım alabileceğiniz kişileri belirleyin. Aileniz genelde stresli günlerinizde yanınızda olacak en yakınlarınızdır. Ancak bazen aile içi bir takım sorunlar da stres ve sıkıntı kaynağı olabilir. Bu durumda öncelikle diyabetinizin kontrolden çıkmaması için doktorunuzla tedavinizi yeniden ayarlamanız gerekebilir.

Aile ile yaşanan sorunlarda en doğru çözüm bir psikolog yada terapistten yardım almak olacaktır. Aile terapistleri bu sorunlarda yol gösterici hakemlik yapabilirler. 

Stresin kaynağı işiniz olabilir. Bunun nedenleri ana olarak iki gruba ayrılabilir. İlk olarak iş yerindeki iş arkadaşlarınızla sorun yaşayabilirsiniz. Bunun çözüm yollarını sosyal açıdan bulmak mümkün olabilir. Diğeri ise işin sizin şeker hastalığınıza uygun olmayan yorucu tempolu ve uzun mesaili bir iş olması olabilir. Bir takım meslekler şeker hastalrı için, yani sizin için uygun olmayabilir. Örneğin uzun mesaili uzun yol otobüs yada kamyon şöförlüğü gibi. Yada çok dikkat gerektiren iş makinasi operatörlüğü gibi. Hosteslik ve pilotluk da şeker hastaları için uygun değildir.

Eğer işinizi yaparken zorlanıyor, işinizi yetiştiremiyor yada eksik kalıyorsanız, işinizi değiştirmeyi düşünün.