Yükleniyor...

Tip 2 Diyabet

Tip 2 Diyabet kan şekerinin (glukoz) etkin olarak kullanılamaması nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum kandaki şekerin (glukoz) hücrelere girerek enerji kaynağı olarak kullanılmasını sağlayan şeker dengeleyici hormon hormonunun yetersiz üretimi yada hücrelerin şeker dengeleyici hormonin bu etkisine karşı direnç göstermesi ile olur. Tip 2 Diyabet olan hastaların bir çoğu tedavi gerektiren düzeyde şimanlığa sahiptirler. Yani obezite (BMI ≥ 30 kg/m2) yada morbid obeziteleri (BMI ≥ 40 kg/m2) vardır. Bu hastaların bir çoğu daha şeker hastalığı çıkmadan yıllar önceden beri obez yada morbid obezdirler. Bu durumda göstermektedir ki Obezite ile Tip 2 Diyabet arasında çok kuvvetli bir neden sonuç ilişkisi mevcuttur. Bu obezite sorunu olan kişilerin ailelerinde de Tip 2 Diyabet hastası olan yakınları varsa, bu kişiler Tip 2 Diyabet açısından çok daha yüksek risk altındadırlar. 

Tip 2 Diyabet tedavisi asıl olarak bu neden-sonuç ilişkisini göz önüne alarak planlanmaktadır. Bu nedenle her zamanki ilk önceliğimiz hastalığın daha oluşmadan önlenmesine yönelik olmalıdır. Obezite yada morbid obeziteniz var ise sorunlar ortaya çıkmadan en kısa zamanda en etkin ve kalıcı şekilde zayıflamanız ve bu iyilik halinizi olabildiğince fazla korumanız beklenen yaşam ömrünüzü misliyle arttırmaktadır. Obezitenin tedavisi, şeker hastalığının da tedavisinin ana unsurunu ve ilk basamağını oluşturmaktadır. 

Ne kadar şişmansanız, şeker hapları o kadar etkisiz ve şeker dengeleyici hormon dozlarınız o derece yüksek olur. Kilolarınız tedaviniz önündeki en önemli engeldir. 

İşte Tip 2 Diyabet tedavisinin ana basamakları da bu hedeflere yönelik temel adımları içerir. Unutmayın ki bugüne kadar şeker hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamıştır. İlaçlar her yıl etkilerini %5-10 arasında yitirmektedir. Hastaların şeker dengeleyici hormon ihtiyaçları her yıl gittikçe daha çok artmaktadır. Kan şekerinin kontrolü her geçen sürede bozuldukça sistemik hasarın boyutu ve vücudunuza verdiği zarar istikrarlı olarak artmaktadır ve artmaya devam edecektir.

Bu bilinçle Tip 2 Diyabetin hayat boyu sürecek bir hastalık olduğunun farkına varmanız ve yaşam şeklinizi Tip 2 Diyabete göre ayarlamanız yapmanız gereken en önemli tedavinin kendisidir. 

Tıbbi tedavinin ana basamakları dört adımdan oluşur:
• Yaşam Şekli Değişikliği ve Sağlıklı Beslenme
• Düzenli egzersiz ve Hareketli bir günlük yaşam
• Diyabet İlaçları
• şeker dengeleyici hormon Tedavisi


Tip 2 Diyabet için uygulanan bu tedaviler sırasıyla detaylı olarak incelenecektir. Burada belirtilmemiş ama yapmanız yada bilmeniz gereken başka bilgiler için mutlaka diyabet uzmanınız yada endokrinoloji uzmanınız ile konuşunuz. Tip 2 Diyabet tedavisinde en önemli nokta düzenli hayat olduğu kadar düzenli doktor kontrollerine aksatmadan devam edilmesidir.