Yükleniyor...

Tip 2 Diyabet ve Cinsel Hayat

Tip 2 Diyabet hiperlipidemi (kötü kolesterol yüksekliği), ateroskleroz (damar sertliği), kalp krizi, inme, körlük ve böbrek yetersizliği yapabilir. Ancak bunlarda çok daha önce iktidarsızlık, yada sertleşme güçlüğüne neden olabilir. Kadınlarda cinsel isteksizlik yada özel bölgede kuruluk yapabilir.

Diyabet damarlar ve sinirlerde oluşturduğu hasar nedeniyle cinsel bozukluklara yol açar. İyi bir cinsel yaşam için sağlıklı bir vücut gereklidir. Hem erkek hem de kadında cinsel organların iyi kanlanması ve sinirsel olarak canlılığını koruması gerekmektedir.

Tip 2 Diyabet neden olduğu damar tıkanıklıkları ve sinir hasarı ile cinsel organların işlevlerini bozabilir. 
 


Diyabet İktidarsızlık yapar mı?
Diyabet kontrol altında tutulduğunda bu sıkıntıları yaşamanız beklenmez. Ancak diyabet seyrinde karşılaşabileceğiniz bir çok sorun bu sıkıntıların yaşanmasını kolaylaştırır. Örneğin kan şekerinizde ani yükselmeler buna bir örnektir. Yada sık hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) atakları geçiriyor olmak sizi yorgun düşüreceğinden cinsel gücünüzü azaltabilir. Cinsel istek ve arzularınız da azalabilir. 

Hipertansiyon ve küçük damarlarda ateroskleroz denilen kireçlenme iktidarsızlığa neden olabilir. Penisi besleyen damarda daralma yada tıkanıklıklar penisde sertleşmeyi sağlayan yapının bozulmasına neden olur. Sertleşme olmaz yada çok kısa sürer. 

Sinir hasarında hem erkek hem de kadının özel bölgesinde ve cinsel organlarında hissizlik, kabalaşma meydana gelir. Karşı cinsin temasından hiç bir uyarı alamama söz konusu olabilir. Sinirlerde ki bozukluk ayrıca erkekde damarların da bozulmasına neden olabilir. 

Sigara zarar verir mi?
Diyabetiniz varsa zaten damarlarınız daralmaktadır. Sigara diyabetin damarlarınızda yaptığı zararı misliyle arttırır. Oluşacak hasarın hem şiddetini arttırır hem de ortaya çıkışını hızlandırır.
Eğer sertleşme problemleri yaşıyorsanız yada cinsel organınızda kuruluk var ise sigarayı hemen bırakın. 

Kadınlarda kan şekerinin yüksekliği vajinada (kadın cinsel organı) kuruluk yapabildiği gibi enfeksiyonlara da yol açabilir. Enfeksiyonların sık olması cinsel birlikteliği engeller. Çiftler bu durumu kolayca kanıksayıp kabullenebilirler. Utanma ise bu tanıların konulmasının önünde ki en büyük engeldir. 

Depresyon ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisi için verilen bir takım haplar da sertleşme güçlüğü yada vajinal kuruluk yapabilir. Böyle bir sıkıntı yaşadığınızda hangi ilaç ile alakalı olduğunu bulmaya çalışın ve hemen doktorunuzla paylaşın. İlaçlarınızın değiştirilmesi kısmen de olsa cinsel sorunlarınızın hafiflemesini sağlayabilir. Bazen tedaviye ara vererek cinsel sorunların düzelmesine fırsat tanınabilir. 

Obezite, tedavi gerektiren şişmanlık demektir. Obezite cinsel istekte azalma ve iktidarsızlık yapabilir. Eğer obeziteniz varsa kilo vermeniz yararınıza olacaktır. Obeziteniz şeker hastalığınızın kontrolünü güçleştirir. Kontrolsüz seyreden yüksek kan şekeri cinsel organların kanlanmasını bozar. 

Bu sorunlarınızı kendinize saklamayın. Doktorunuzla paylaşın. Bazı doktorlar bu sorunlarınızı dinlemekten rahatsızlık duyabilir. Öncelikle doktorunuzdan bu sorunlarınızı paylaşmak için izin isteyin. O takdirde doktorunuz sizi bir psikoterapist yada sex terapistine yönlendirebilir. Bu sorunları konuşacağınız her doktora yada psikoterapi seansına eşinizle birlikte katılın. Beraber uyum içinde olmanız çok önemlidir. 

Unutmayın diyabet hastalığında cinsel problemler çok sıktır. Ama diyabetin kontrolü yeterli sağlanırsa bu sorunları uzun yıllar yaşamazsınız. 

Diyabetiniz çok ağır değilken bile cinsel sorunlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Sorunlarınızı hissettiğiniz en erken zamanda tedaviye başlanması, sonucun başarısını arttıracaktır. 

Şekere Bağlı Cinsel Sorunlarda Tedaviler Nelerdir?
Erkeklerde ilaç tedavileri mevcuttur. Bu ilaçlar üroloji uzmanları tarafından uygulanır. Bu ilaçlar erkek cinsel organı olan penisin kanlanmasını arttırarark sertleşmesini sağlar. Ayrıca sertleşmenin uzun sürmesine de yardımcı olur. Ancak bu ilaçların alınmasından önce kalp sağlığınız ve tansiyonunuz kontrol edilmeli ve bir kalp doktoru tarafından tedaviye onay verilmelidir. Aksi halde kalp krizine kadar varan ciddi ölümcül sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bazı erkek hastalarda erkek cinsiyet özelliklerini veren bir hormon olan Testesteron hormonu azalır. Bu durumda bu erkek hastalara testesteron içeren ilaçlar verilebilir. Bu şekilde sertleşme güçlüğü ve iktidarsızlık şikayetleri azalır.

İlaç tedavilerinin yanısıra erkek cinsel organı olan penisin içine bir çeşit yapay pompa yerleştirilebilir. Bu gerektiğinde penisin pompa ile şişirilmesini sağlar. Bu şekilde cinsel ilişki yaşanabilir.

Kadınlarda çeşitli kayganlaştırıcılar kullanılabilir. Varsa kadın yollarında yada idrar yollarında ki infeksiyonlar tedavi edilir. Kadınlık hormonu olan östrojen hormonu içeren ilaçlar denenebilir.

Kadın cinsel organının üzerinde yer alan bölgeye yönelik uyarı oluşturan özel vakum makinaları mevcuttur. Bu makine özel bölge üzerine konularak bir vakum oluşturur. Aynene elektrik süpürgesinin hortumuna elinizin ayasını dayadığınızda hissettiğiniz gibi bir emme hissi yaratır. Bu emme işlemi kadının özel bölgesinde kanlanmayı arttırır. Özel bölge çok hassaslaşır ve kolay uyarılır. Ayrıca cinsel organ olan vajinanın kayganlaşmasını da arttırır.