Yükleniyor...

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Hayat

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) emilim kısıtlaması yapan bir ameliyat değildir. İnce barsaklarınızın mesafesi anlamlı olarak değişmez. Dolayısıyla ince bağırsakların emme kapasitelerinde de azalma olmaz. İnce bağırsaklar alınan gıdalar içinde ki gerekli bütün vitamin ve mineralleri tam olarak emerler ve vücuda alırlar. 

Ancak şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) sonrasında eskisi gibi açlık hissetmeyeceksiniz. Ilk dönemlerde belirgin olarak iştahsızlık bu nedenle görülür. Halsizlik, yorgunluk ve bitkinliğin nedeni, hormonal olarak açlık hissetmemeniz, dolayısıyla yemek yememenizdir. Bu sıkıntılar tamamen geçicidir. Bir iki ay içinde hastaların büyük çoğunluğu çok daha enerjik hissetmeye başlarlar. 

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) sonrası ilk günlerde esas önemli olan, bol bol su içmenizdir. Ameliyatın açlığı baskılayan hissi, susamanızı da azaltacaktır. Vücudunuz suya açken ve halsiz düşmekte iken bile canınız su içmek istemeyebilir. O nedenle ameliyattan sonra bir buçuk iki ay kadar bol bol su içmeniz gerekmektedir. Bunun için yediğiniz ve içtiğiniz yemekler ve suları günlük olarak bir deftere not almanız gerekecektir. Bu bizlere sizin takiplerinizi daha iyi anlama olanağı tanımaktadır. 

Hastalarımızın büyük çoğunluğunda bu ilk dönem yakın takibi, 3 aydan sonra gevşetiyoruz. Çünkü şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) kendi yeni fizyolojisini yavaş yavaş oluşturmaya başlıyor. Bu dönemde artık sizde yumuşak ve iyi pişmiş katı gıdaları daha çok tüketmeye başlamış oluyorsunuz. 

İlk 6 ayda diyabete uygun beslenme alışkanlıklarınızı bırakmamanız gerekiyor. 

“Unutmayın! Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon), şeker hastalığınızı tamamen yok etmez. Ama şeker hastalığının tüm bulgularını ve neden olduğu yandaş sorunları % 100’e varan oranda kontrol altına alır.” 

Eğer diyabetinizin yada şeker hastalığınızın halen orada durduğunu unutursanız, şekerin tekrar dönmesi kolaylaşır. 

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) ile elde edilen çok değerli bir iyilik halidir. Size düşen ise bu iyilik halini asla suistimal etmeden, tadına varmak olmalıdır. 

 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Olsam Da Şekerim Tekrar Yükselir Mi?

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon), meydana getirdiği güçlü hormonal değişiklikler ile normal günlük hayatınızda kan şekerinin normal yada normale çok yakın düzeylerde seyretmesini sağlar. Hastalarımızın ezici çoğunluğunda bunu hiç ilaç kullandırmadan sağlar. Ancak şeker hastalığı tek yönlü veya tek nedene bağlı ortaya çıkan bir hastalık değildir. Özellikle adrenalin düzeyinizin arttığı heyecanlanma, aşırı üzülme, korku yada depresyon gibi duygusal durumlarda kan şekerinizde oynamalar olabilir. Bu durumuların ne kadar sürdüğüne bağlı olarak geçici bir süre, ilaç yada şeker dengeleyici hormon kullanmanız da gerekebilir. Benzer bir durumda ağır bir travma yada ameliyat geçirmeniz halinde söz konusu olabilir. Sıkıntılı süreç atlatılana kadar az yada çok bir tedavi almanız gerekebilir. Ama en sonunda, işler düzeldiğinde tekrar bıraktığınız iyilik haline kavuşursunuz. İlaçlarınızı bırakıp normal hayatınıza dönebilirsiniz. 
 

Şeker Hastalığı Ameliyatından Sonra Hayatım Nasıl Olacak?

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) sonrası hayat konforu için farklı yorumlar yapılabilir. İlk dönemlerde ki bir hastaya sorarsanız, hayatının en zor dönemi olduğunu söyleyecektir. Çünkü müthiş halsiz hissediyordur. Birinci haftadan sonra başlayan bir bulantı ve öğürtü hissi yemek yedirmiyordur. Su içerken bile zorlanıyordur. Ama bir yandan da şekeri 90-100 aralığında seyrediyordur. 

3. aydan sonra ki bir hasta için işler gayet düzelmiştir. Bulantı ve öğürtüler büyük çoğunlukla geçmiştir. Artık yemekleri nasıl yemesi gerektiğini de öğrenmiştir. Sular ve yemekleri beraber almıyordur. Gıda ve su alımı arttıkça halsizlik yerini morale bırakmıştır. 

Artık vitaminlerin ve kalsiyum haplarını bile neredeyse hergün almamaktadır. Hafta iki yada üç gün alması yeterli oluyordur. 

6. aydan sonra artık şeker hastalığını unutmaya başlar. Aile sofrasına konulan her yemeği, talısı ve tuzlusuyla, afiyetle yemesine rağmen, sadece şekeri değil ilginçtir, tansiyonu da normale inmiştir. Şeker hastalığı (İleal İnterpozisyon) ameliyatından bu yana hiç tansiyon hapı kullanmamıştır. 

Artık çarşıya pazara, camiye cumaya koşarak gidecek hale gelmiştir. 

Bir yıldan sonra hastaların hiçbiri, hiçbir vitamin yada mineral hapı kullanmaya ihtiyaç duymazlar. Hastaların % 93’ü hiçbir şeker ilacı yada insulin iğnesi kullanmamaktadır. Kullananların ilaç sayıları ve sıklıkları çok azalmaktadır. 

% 7 önemli bir orandır. Çünkü ameliyat öncesi değerlendirmelerde ameliyata uygun bulunan 100 hastanın 7’si beklenen düzelme cevabını veremeyebilmektedir. Bunu açıklayacak bilimsel veri henüz elimizde yoktur. Bunun sırrının şeker hastalığının çok fazla nedene bağlı olmasında aramaktayız. Hem ailevi (belki kalıtsal), hem de çevresel (yine ailevi alışkanlıklar) nedenler şeker hastalığında rol oynamaktadır. 

Metabolik cerrahinin, özel olarak İleal İnterpozisyon ameliyatının ortaya çıkarttığı aslında, hastalarımızın içinde bulunan ama kendini gösteremeyen iyilik halinin kendisidir. Ameliyat şeker dengeleyici hormon depolarını tüketmemiş, şeker dengeleyici hormon üreten hücreleri zarar görmemiş hastalarda işe yaramaktadır. İleal İnterpozisyon şeker dengeleyici hormonin ve beta hücrelerinin önünde kurulan barikatları kaldırmaktadır. Beta hücreleri üzerine bindirilmiş yükleri kaldırmakta, pankreasın kapısına vurulan kilidi açmaktadır. Geri kalanı hastalarımızın kendi dokuları ve organları yapmaktadır. 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası Ömür Boyu Vitamin Hapları Kullanacak Mıyım?

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) ameliyatının en önemli tarafı vitamin ve mineral eksiliğine neden olmamasıdır. Çünkü İleal İnterpozisyon ameliyatında, ince bağırsak mesafesinde neredeyse hiç kısalma olmaz. İnce Bağırsakların tamamı gıda emilimine katılırlar. İleal İnterpozisyon etkisi gıdaların emilmesini azaltmaya bağlı değildir. Şeker hastalığı operasyonu, alınan gıdaların ince bağısak içindeki seyrini değiştirir. Gıdalar son kısıma önce gelir, daha sonra tekrar ilk kısıma geçerek tüm ince bağırsağı dolaşmış olurlar. İnce bağırsakların son kısmı olan ileum, gıdalar ile erken temas ettiği zaman ortaya çıkan hormonal değişiklikler, “neuro-endocrine break” adı verilen bir hormonal frenleme mekanizmasını çalıştırır. Bu nedenle ameliyattan sonra açlık hissiniz çok kuvvetle yok olur. Çok küçük porsiyonlar ile kısa sürede doygunluğa ulaşırsınız. 

Gıdalarda emilmesi gereken ve hayati öneme sahip bütün vitaminler, demir, b12, folik asit, bakır, çinko, D vitamin, kalsiyum ve fosfor gibi her türlü mineral emilir ve yerine konur. Hiçbir vitamin ve mineral eksikliği uzun dönemde görülmez.

Hastalar ameliyatın erken döneminde aşırı tokluk hissine bağlı çok az yemek yemek isterler. Bu durum bir kaç hafta içinde normalleşmeye başlar. Porsiyonları bir miktar daha artar. Bu ilk dönemde gıda alımında ki eksikliğe bağlı olarak günlük multivitamin tablet ve kalsiyum desteği verilir. İlk bir iki aydan sonra bu ilaçlar haftada bir iki güne düşer. 6-8 aydan sonra hastalarımızın neredeyse tamamı bütün vitamin ve mineral haplarını keserler. 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Sonrası İshal yada Kabızlık?

Şeker hastalığı ameliyatı (İleal İnterpozisyon) sonrasında ilk dönem, yaklaşık 1-3 ay kadar dışkılama (yani büyük abdest) sayınız artar. Kıvamı yumuşar. Bir kısım hastada ilk aylarda günde 5-6 kez ishaller olabilir. Bu ishaller on hastanın bir yada ikisinde 6-8 aya kadar azalarak da olsa devam edebilir. 

İleal İnterpozisyon sonrasında ishaller devam ederken, dikkat etmeniz gereken en önemli husus, yeterince su içtiğinizden emin olmanızdır. Devam eden ishal ile olan sıvı kayıpları yerine konulmaz ise hastaneye yatırılarak bir yada iki gün serum tedavisi yapılası gerekebilir. Böbreklerinizi korumak çok önemlidir. Bu nedenle günde en az 1,5 litre su içmeniz gerekmektedir. 

Şeker hastalığı ameliyatı vücudunuzun sıvı dengesini değiştirecektir. Bu dönem ameliyattan sonra birkaç ay kadar sürecektir. Bu nedenle İleal İnterpozisyon ameliyatı olduktan sonra, su alımınıza yemeklerden daha çok önem verilir. Çünkü “neuro-endocrine break” adı verilen hormonal frenleme mekanizması, sadece açlığı bastırmaz. Susuzluk da fazla hissetmeyebilirsiniz. Dolayısıyla ilk aylarda, bilinçli olarak su tüketiminizi takip etmenizi özellikle isteriz. 

Bu dönem geçtikten sonra işler rayına girmeye başlar. Vücudunuz yeni fizyolojisine alışır. Böbrekler de bu anlamda rahatlar. 

İshaller olduğunda bu sıvı dengenizin sıkı takibi önem kazanır. Çoğunlukla bu ishallere müdahale gerekmez. Sebatkar olanlarda, bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalmasını engellemek için bağırsak antiseptikleri yada antibiotikler kullanılabilir. Bazen ishalleri durduracak ilaçları verilebilir. Sıvı kaybının fazla olduğu zamanlarda halsizlik çok artabilir. Bu durumlarda bazen kısa bir süre damardan sıvı tedavisi yapılması rahatlatır. 

İshal Durumunda Yapılması Gerekenler:
• Günde en az 1,5 litre su için.
• Düzenli beslenin.
• Bol lifli sebze ağırlıklı beslenin.
• İlaç Tedavisi:
   - Cipro 500 mg tb 2x1
   - Biteral 500 mg tb 2x1
   - Lomotil tb 2x1
• İlaçları doktorunuza sormadan kullanmayın.
• Halsizlik ve ishal miktarı artar ise hastanede tedaviniz gerekebilir.
   - Dışkı kültürü
   - Dışkı mikroskopisi
   - Yağsız, bol proteinli diyet düzenlenmesi
   - Damar içi antibiotik tedavisi
   - Böbrek fonksiyonlarınızın takibi
   - Kan tuzlarının (Sodyum, potasyum) dengelenmesi
 


• Şeker hastelığı ameliyatı sonrası ilk aylarda değişen sıvı dengeniz nedeniyle bir miktar halsizlik yaşarsınız. Bu ilk etapta yorucu bir durum olmakla birlikte tamamen geçici bir durumdur.
• İshaller ince bağırsağın son kısmı ile başlangıç kısmının emilim şekillerinin farklılığından genelde kaynaklanmaktadır. Zaman içinde yukarı alınan ince bağırsağınız yeni yerine göre değişecek ve ishalleriniz azalacaktır.
• İshallerin bir başka nedeni bağırsaklarda normalde olan bakterilerin sayılarının ve yerleşme yerlerinin değişmesidir. Bu durumda aşırı bakteri çoğalması söz konusu olabilmektedir. Zaman içinde bu kümelenmeler fizyolojik sınırlara gerilemektedir.
• İleal Transpozisyon ameliyatı ile bağırsaklara giren gıdalaraın seyri değişir. Bu nedenle bağırsaklardan salgılanan hormonların (inkretin ve sekretinler) salgılanmaları değişmektedir. Bu inkretin vesekretinlerin etkisi ile bağırsak hareketleriniz artmaktadır. İnkretin etkisi uzun süre kaybolmayacaktır. Ancak bağırsak hareketleriniz “intestinal adaptasyon” sayesinde azalacaktır.